Linked-In icon Zeno Software
icon voor menu
Blogterug
Begeleidend plaatje
11-11-2016 - Een Flash-website kan echt niet meer
Afgelopen week kreeg ik een telefoontje van een fotograaf uit Amsterdam, Hendrik Jan van Brandwijk. Hij had problemen met zijn Flash-website en via Google kwam hij op een artikel van ons terecht. Hij belde mij op en vroeg of ik hem kon helpen om zijn website weer werkend te krijgen. Ik geef toe, ik ben geen Flash-specialist, maar toch ben ik op zoek gegaan naar het probleem.


Op zoek naar de fout

De Flash-website van Hendrik Jan werkte vrijwel helemaal niet meer. De menu’s van de website verwijzen naar slideshows. En die werken allemaal met een shockwave- ofwel Flash-file. Het eerste wat de Flash-file in dit geval doet, is het inlezen van een XML-file waarin alle gegevens staan van de foto’s die op de website worden getoond. Zo’n Flash-file leest eerst de gehele inhoud van het XML-bestand voordat hij iets laat zien. Als er in het XML-bestand 1 klein foutje staat dan geeft Flash aan dat het ongeldige XML is en wordt de website niet getoond.


Fout in XML-bestand

Ik zocht op internet naar een tool waarmee ik de foutmelding van de Flash Player kon achterhalen. Het opensourceprogramma FFDec bleek een schot in de roos. Via dit programma kon ik als het ware de Flash uit elkaar halen en de broncode bekijken. Hierin kon ik vrij nauwkeurig zien op welk punt de foutmelding werd getoond. Door iets voor de foutmelding in de code te duiken en deze regel voor regel te bekijken, werd het voor mij snel duidelijk. Er zat een fout in het XML-bestand. Maar wat was die fout?


Beschrijvingen van foto’s

Het XML-bestand bestond uit beschrijvingen van de foto’s en de bestandsnamen. Maar wat was er fout gegaan? Mijn vermoeden was dat er waarschijnlijk onlangs een nieuwe foto was toegevoegd of dat er een bestaande omschrijving was gewijzigd. Door middel van een XML-validator kwam ik erachter dat er inderdaad een fout was in het XML-bestand. En hij gaf ook aan wat de fout was. Er was inderdaad een bestaande omschrijving gewijzigd en in die omschrijving ontbrak 1 teken. En het ontbreken van dat teken zorgde ervoor dat de hele website van Hendrik Jan niet was te zien.


Het einde van Flash

Hendrik Jan is blij dat zijn website het weer doet, maar toch knaagt er iets. Hij werd door klanten uit Amerika gebeld dat zij zijn website niet kunnen openen. Waarom niet? Zij hebben geen Flash Player geïnstalleerd. En steeds meer mensen gooien de Flash Player van hun computer af. En daarnaast stoppen grote bedrijven met de ondersteuning van Flash, waaronder Facebook, Firefox en YouTube. Afgelopen oktober raadde Adobe gebruikers aan om binnen 72 uur hun Flash Player te updaten, omdat er 83 lekken in Flash Player en Reader waren gevonden. Het einde van Flash is in zicht.


Stoppen met Flash-websites

Maar wat betekent dit voor mensen die nog een Flash-website hebben, zoals de website van Hendrik Jan? Eigenlijk is er maar 1 goede oplossing en dat is een nieuwe website ontwikkelen. De combinatie van HTML5 en CSS3 maakt het mogelijk om animaties à la Flash te ontwikkelen, dus dat is geen probleem. Daarnaast zitten veel Flash-websites vast aan een vaste afmeting. Niet echt meer iets van deze tijd, waarin websites responsive moeten zijn en moeten kunnen worden bekeken op alle devices. Ik zou zeggen, het is nu een goed moment om met Flash te stoppen en over te stappen op een nieuw en beter systeem.


Serge Evers