Linked-In icon Zeno Software
icon voor menu
Blogterug
Begeleidend plaatje
19-02-2016 - Hoelang blijven websites nog met Flash werken?

Al eerder berichtten wij dat Facebook is gestopt met de ondersteuning van Flash voor het afspelen van video’s. Maar hoelang gaat het duren totdat andere belangrijke websites stoppen met Flash en overstappen op HTML5? Wij namen de proef op de som. Van een groot aantal websites die we bezochten, gebruikten alleen Facebook en YouTube geen Flash. Er is nog een lange weg te gaan.


De meeste softwarelekken in 2015 in Adobe Flash Player

Uit onderzoek van de website CVE (Common Vulnerabilities en Exposures) Details is naar voren gekomen dat in 2015 het programma Adobe Flash Player de meeste kwetsbaarheden had. Volgens de website ging het om 314 kwetsbaarheden. Op nummer 2 staat Adobe Air met 246 lekken en op 3 Internet Explorer met 231 kwetsbaarheden. Dat Flash gevoelig is voor kwetsbaarheden dat wisten we al, maar deze ranking moet eigenaars van websites toch aan het denken zetten.


Kritiek op Flash

De vele lekken en kwetsbaarheden maken de Flash plugin steeds minder populair. Andere veel gehoorde klachten over Adobe Flash zijn dat de software computers trager maakt en onnodig batterijcapaciteit kost bij laptops. iOS heeft vanaf begin af aan de installatie van de plugin onmogelijk gemaakt en vanaf 2012 kunnen Android-gebruikers Flash niet meer downloaden. En het lijkt er op dat Adobe zelf nu ook inziet dat Flash geen lang leven meer beschoren is. In december vorig jaar kwam het bericht naar buiten dat Adobe ontwikkelaars aanmoedigt om met HTML5 te werken.


Nog veel websites met Flash

Wat ons opviel bij ons onderzoekje naar Flash is dat heel veel websites nog Flash gebruiken. Opmerkelijk dat onder deze websites ook een aantal banken zijn, waaronder ING en ABN AMRO. Het gaat dan om de commerciële en reclamepagina’s van deze instellingen. De grote vraag is, waarom staat Flash op deze websites en wat voegt het nog echt toe? En waarom gebruiken zoveel websites Flash terwijl alle gebruikers van bijvoorbeeld iOS niet eens websites met Flash kunnen bekijken? Lopen al die websites en bedrijven dan niet veel klanten mis?


Flash, wat nu?

We zijn waarschijnlijk voorlopig nog niet van Flash af. Adobe heeft al aangegeven de komende jaren de plugin te blijven ondersteunen. Hopelijk zien websitebouwers het nut in van een overstap naar HTML5 en gaan bedrijven dit aanmoedigen. Als u nu Flash op uw computer heeft geïnstalleerd dan is het noodzakelijk dat u de beschikbare updates altijd installeert. Met alle kwetsbaarheden en veiligheidslekken wilt u het risico niet lopen dat u doelwit wordt.


Wilt u hier meer over weten? Neem contact op voor meer informatie.