Linked-In icon Zeno Software
icon voor menu
Blogterug
Begeleidend plaatje
03-06-2016 - Hoe lang gaat een apparaat mee?

Onlangs zat ik naar de Duitse televisie te kijken. Ik zag een interessant programma over auto’s. Onderzoekers hadden vermoedens dat auto’s zo worden geprogrammeerd dat er na de garantieperiode iets stuk gaat. Een interessant vermoeden dat mij zeer bezighoudt. Want wat als dit daadwerkelijk zo is, waarom wordt er dan niets aan gedaan. Bijvoorbeeld door de overheid? Dus vandaag geen artikel over Zeno Software, cloud of Linux, maar mijn visie op deze verontrustende berichtgeving.


Kwaliteit van apparaten

Naar aanleiding van het Duitse televisieprogramma ben ik gaan onderzoeken of er meer berichtgeving is over deze gang van zaken. Op de website van het televisieprogramma Radar kwam ik een interessant artikel tegen. In het kort komt het artikel op het volgende neer:




Stimuleren tot nieuwe aankoop

Wat in het Duitse programma werd genoemd, is de prijs van vervangende onderdelen. Na berekeningen kwam naar voren dat zo’n onderdeel wel 10x over de kop gaat. De grondstoffen die worden gebruikt, kosten slechts enkele dubbeltjes en de fabricage zo rond de 5, 6, 7 euro. Hoe kan het dan zijn dat je voor een onderdeel ineens 80 euro moet betalen? En dan hebben we het nog niet eens over de voorrijdkosten, het onderzoek van het apparaat en de reparatie zelf. De prijs loopt zo hoog op dat het ¾ van de prijs van het nieuwe apparaat bedraagt. Dus wat doen consumenten? Ze kopen een nieuw apparaat.


Moet de overheid ingrijpen?

Persoonlijk vind ik dat de overheid eisen moet stellen aan producten en aan de prijs van vervangingsonderdelen. Het moet meer gereguleerd worden. Door deze trend dat fabrikanten aansturen op het kopen van nieuwe producten, belanden er veel bruikbare onderdelen en apparaten op de vuilnishoop. Zonde van die onderdelen en enorm slecht voor het milieu. Sommige apparaten worden zo gemaakt dat ze niet gerepareerd kunnen worden. Zoals een vaste batterij in een mobiele telefoon en apparaten waarbij de behuizing wordt gelijmd in plaats van geschroefd. Toch duidelijke voorbeelden van apparaten die we niet moeten willen in onze maatschappij.


Levensduur van apparaten

Het is toch heel erg vreemd dat apparaten zo in elkaar worden gezet dat ze én niet lang meegaan én daarnaast niet meer te repareren zijn? Een mixer die 40 jaar geleden in de DDR is gefabriceerd, werkt nu nog. Ok, die kost iets meer om te maken, maar goed hij gaat ook veel langer mee. En daarnaast, als ie stuk gaat kun je er gewoon bij en onderdelen vervangen. We mogen toch wel van een wasmachine verwachten dat hij langer dan 10 jaar meegaat (uitgezonderd van bepaalde slijtage)? Wie moeten er nu opstaan? Wij, als consumenten of laten we het aan de overheid over...?


Serge Evers