Linked-In icon Zeno Software
icon voor menu
Blogterug
Begeleidend plaatje
11-10-2016 - Het probleem van suiker
Jullie zijn het inmiddels wel van mij gewend dat ik me over veel onderwerpen druk maak die niets met ICT te maken hebben. Onlangs stond de Duitse televisie weer aan en werd er een documentaire over het gebruik van suiker uitgezonden. De belangrijkste boodschap van de documentaire was: suiker is echt een heel beroerd voedingsmiddel. Er werd verteld dat als suiker op dit moment als voedingsmiddel op de voedingsmarkt toegelaten zou moeten worden dat het dan niet zou gebeuren. Ja, je hoort het goed, als het aan experts ligt, zou suiker niet worden toegestaan.

Suiker is een beroerd voedingsmiddel

Maar wat is er dan mis met suiker dat het niet op de voedingsmarkt zou worden toegelaten? Nou genoeg, volgens de experts. Ten eerste is de voedingswaarde van suiker nul. Verder is suiker geestelijk verslavend en slecht voor de gezondheid van mensen. We weten allemaal dat suiker slecht is voor het gebit, dat het bijdraagt aan overgewicht en dat het de oorzaak is voor diabetes. En er zijn nog veel meer slechte uitwerkingen. In ieder geval genoeg redenen voor experts om te zeggen dat suiker nu niet zou worden toegelaten.

Jaarlijks gewicht in suiker eten

Onlangs deed de Britse minister van Financiën George Osborne een opmerkelijke uitspraak: “Kinderen van 5 jaar consumeren jaarlijks hun eigen lichaamsgewicht in suiker.” Dat is nogal wat. In een artikel van de NRC is de Nederlandse voedingsexpert Martijn Katan aan het woord. Hij zegt dat de Britse minister nog voorzichtig was met zijn schatting van 60,7 gram suiker per dag per kind: “In Nederland zijn de vergelijkbare cijfers voor kinderen van 4 tot 6 jaar volgens mijn berekeningen al gauw 80 tot 100 gram, zegt Katan.”

De grootste boosdoeners

Hoe kan het dat kinderen zoveel suikers per dag naar binnen krijgen? Volgens Katan en de Public Health England (PHE) zijn frisdranken en vruchtensappen de grootste boosdoeners. De PHE geeft aan dat 24% van de suikerconsumptie bij kinderen afkomstig is van frisdranken en 12% van vruchtensappen. We kennen allemaal wel een afbeelding als deze:



Deze afbeelding staat op de website van het Voedingscentrum. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft aan dat in 1 blikje Coca-Cola 35 gram suiker zit, dat zijn 9 suikerklontjes!

Verborgen suikers

Dit is natuurlijk gigantisch, zoveel suiker in vruchtensappen en frisdranken. Maar er is een punt waar ik me nog veel meer zorgen over maak. En dat zijn de suikers die verborgen zijn in onze voedingsmiddelen. Het gaat dan met name over samengestelde producten, zoals potjes en zakjes. Ik liep laatst in de AH en keek op een potje pesto. En wat schetste mijn verbazing? Er zat suiker in de pesto. Wie stopt er in godsnaam suiker in zijn pesto? Smaakt het dan beter? Absoluut niet. Maar waarom gebeurt dit dan? Als je dus niet op de verpakking kijkt van dit soort producten, krijg je ongemerkt heel veel suiker binnen waar je helemaal niet om hebt gevraagd.

Suiker, een groot probleem

Waarom worden producten die het niet nodig hebben, volgestopt met suiker? Wat voor wereld zit daar achter? Waarschijnlijk eentje waarin heel veel geld wordt verdiend. Het is zorgelijk en een groot probleem wereldwijd. Zelf eet ik gezond, koop verse producten en ga niet in de weer met potjes en zakjes. Buiten dat ze vol zitten met suiker en e-nummers is het uiteindelijk veel duurder dan een eerlijke, gezonde maaltijd.

Serge