Linked-In icon Zeno Software
icon voor menu
Blogterug
Begeleidend plaatje
05-02-2016 - Het belang van het automatisch installeren van updates
We hebben het er al eerder over gehad: het belang van het automatisch installeren van updates. Naar aanleiding van uitspraken van het hoofd van het NSA-hackingteam, Rob Joyce, is het belang hiervan alleen nog maar groter geworden. We bespreken hier in het kort de uitspraken van deze beste man en leggen u nogmaals uit waarom het belangrijk is om bepaalde updates zo snel mogelijk uit te voeren.

IT-beheerders doe je werk!

Onlangs was het hoofd van het NSA hackingteam, Rob Joyce, aanwezig op de Usenix Enigma conferentie. In plaats van te ontkennen dat de NSA spionagepraktijken uitvoert, legde Joyce uit hoe de NSA te werk gaat. De onthullingen waren op zijn zachts gezegd opmerkelijk. In het kort komt het er op neer dat de IT-beheerders hun werk niet goed doen. Veel systemen zijn lek, terwijl ze dat niet hoeven te zijn. Het NSA-hackingteam richt zich met name op fouten in de netwerkarchitectuur en op sleutelfiguren die binnen de organisatie slordig omgaan met het beveiligingsbeleid. Als de IT-beheerders hun werk beter zouden doen dan zou het aantal lekken veel minder zijn.

Besmette pc’s

Als de NSA al weet dat er veel lekken zijn in systemen dan zijn zij vast niet de enige. Het aantal pc’s dat besmet is of zombies zijn, is schrikbarend. In China zou ruim boven de 50% van de pc’s geïnfecteerd zijn. Het blijkt uit de uitspraken van Joyce dat het makkelijk is om machines te infecteren en over te nemen, zonder dat de gebruiker zich dat beseft. Met alle vreselijke gevolgen van dien: besmette websites, hacks, e-mail phishing, geïnfecteerde computers, virussen, spam... het is aan de orde van de dag.

Updates zijn noodzakelijk

Het updaten van systemen, programma’s en computers is noodzakelijk om uzelf te beschermen tegen al het geweld van buitenaf. Zeno gebruikt al jaren Ubuntu van Linux. Een van de voornaamste redenen hiervoor is het updatebeleid. Ubuntu biedt bij installatie 3 mogelijkheden qua updates aan: gebruikers alles zelf updaten, alle updates door Linux laten uitvoeren of de belangrijkste, essentiële updates automatisch laten uitvoeren. Voor deze laatste optie hebben wij gekozen. De belangrijkste updates worden automatisch uitgevoerd en in de meeste gevallen ondervind je daar geen hinder van. Heel af en toe moet er een herstart van machine plaatsvinden.

Is uw CMS up-to date?

Het regelmatig updaten van systemen geldt ook voor het updaten van uw content management systeem (CMS). Gebruikt u WordPress of Joomla! voor uw website? Wie zorgt er bij u voor de updates? Is dat vastgesteld en is er iemand die dat controleert? Regelmatig komen er kritieke lekken in deze bekende CMS’en voor. Het is zeer belangrijk dat u zo snel mogelijk de updates installeert die deze lekken dichten. Er moet binnen het bedrijf iemand verantwoordelijk zijn voor deze updates.

Meer weten?

Het is belangrijk dat u altijd nadenkt over uw systemen en hoe u deze up-to-date houdt. Wilt u hier meer over weten? Neemt u dan gerust contact met ons op.