Linked-In icon Zeno Software
icon voor menu
Blogterug
Begeleidend plaatje
13-11-2015 - Unix/ Linux, al 50 jaar stabiel
Het Operating System waarop onze administratieve software draait, is Linux (Ubuntu). Linux is een afgeleide van Unix, dat in 1969 de eerste werkende versie introduceerde. Meer dan 90% van de servers die nu wereldwijd actief zijn, draaien op Unix/ Linux. De belangrijkste redenen waarom wij voor Linux hebben gekozen, zetten we hieronder voor u op een rijtje.

Linux is stabiel


Een van de belangrijkste redenen om voor Linux te kiezen, is dat het zeer stabiel is. In alle jaren dat wij er mee werken, is het systeem nog nooit ineens gestopt of uitgevallen. Een solide basis om onze software stabiel op te laten draaien.

Linux is open source & gratis


Omdat Linux open source is, betekent dit dat de broncode inzichtelijk is voor iedereen. Daarnaast is er een Linux-community die alles goed bijhoudt. Zo worden bij veiligheidsissues, zoals Heartbleed, automatisch updates geïnstalleerd. Linux rolt zo’n update zelf meteen uit en past dat zelf toe. Daarnaast is Linux gratis en dit levert een economisch voordeel op.

Goed te bedienen en te scripten


Wij kunnen van afstand bij onze servers. Dit doen wij via een command-line en niet via een grafische interface. Zo’n interface werkt vaak niet prettig, je moet veel klikken en schuiven op het scherm en daarnaast belast het de netwerkverbinding. Door via een commando te werken, kunnen we scripts schrijven om bepaalde handelingen uit te voeren, zoals periodiek onderhoud. Zo hebben we scripts lopen die automatisch de structuur van de database controleert.

Linux is veilig


Omdat Linux open source is, zijn er geen achterdeurtjes. Alle code is in te zien, dus je weet precies wat je aan het systeem hebt en wat er is ingebouwd. Dat is bijvoorbeeld bij Microsoft wel anders, daar is alles dichtgetimmerd, je kunt niet controleren of er bijvoorbeeld een mogelijkheid voor overheden of bepaalde instanties is ingebouwd om in het systeem te kijken.

Veel apps en tools beschikbaar


Omdat Linux zo’n grote community heeft, zijn er veel apps en tools ontwikkeld die je als gebruiker zo kunt installeren en gebruiken. Alle updates en installaties van apps en tools gaan via de servers van Linux zelf, middels versleuteld verkeer. Dit komt de veiligheid ten goede.

Wilt u meer weten over Linux en onze software? Neem contact met ons op voor meer informatie.