Linked-In icon Zeno Software
icon voor menu
Blogterug
Begeleidend plaatje
19-04-2016 - Beveiliging cloud begint bij uzelf

Onlangs publiceerde Computerworld een interessant artikel met als titel: 6 beveiligingsproblemen als je cloud inzet. Opvallend is dat er een aantal punten in het artikel wordt genoemd, waarbij de verantwoordelijkheid met name bij de gebruiker/ organisatie zelf ligt. Verantwoordelijkheid en bewustwording zijn de twee sleutelwoorden als het gaat om beveiliging van uw cloudomgeving.


Zes beveiligingsproblemen bij cloud

In het artikel van Computerworld worden zes beveiligingsrisico’s genoemd waar een organisatie rekening mee moet houden als het overstapt op de cloud. We behandelen er deze keer twee: Datadiefstal en Gestolen credentials.

1. Datadiefstal
Financiële informatie, intellectueel eigendom, medische gegevens en bedrijfsgeheimen. Dit zijn zomaar wat voorbeelden van gegevens die interessant kunnen zijn voor de buitenwereld. Aanvallen vinden al op grote schaal vinden op bedrijfsnetwerken en daarbij natuurlijk ook op cloudomgevingen. Onderzoekers geven aan dat cloudomgevingen aantrekkelijker zijn om aan te vallen, vanwege de grote hoeveelheid data die er op aanwezig zijn. De Cloud Security Alliance geeft als oplossing: het inzetten van multifactor-authenticatie en versleuteling. Hiermee wordt de eventuele schade van datadiefstal tot een minimum beperkt.

2. Gestolen credentials
Diefstal van data is vaak een gevolg van een laks authenticatiebeleid, zwakker wachtwoorden en slecht sleutel- en certificaatbeheer. Wat kunnen organisaties doen om diefstal van credentials te voorkomen?Veilig in de cloud

De volgende keer bespreken we de volgende punten uit het artikel: Gehackte interfaces & API’s, Bugs in het systeem, Accountkapingen en Malafide insiders.

Wilt u in de tussentijd weten wat Zeno Software doet om zijn cloudomgeving veilig te houden? Neemt u dan contact met ons op en wij vertellen het u graag.