Linked-In icon Zeno Software
icon voor menu
Blogterug
Begeleidend plaatje
19-08-2016 - Vrouwen zijn duurder uit dan mannen

Als ik zit te werken, heb ik regelmatig Duitse documentaires aan staan. Niet dat ik het allemaal volg, maar omdat het lekker is op de achtergrond. Maar laatst was het anders, toen was er een documentaire waar mijn aandacht meteen door werd getrokken. Het ging over mannen en vrouwen. Een interessant onderwerp, niet waar? Maar wat er in deze documentaire werd gezegd, was hoogst opmerkelijk...


Vrouwen betalen meer dan mannen

Het is een feit dat vrouwen voor hetzelfde werk minder verdienen dan mannen. Dat is niet alleen in Nederland zo, ook in Duitsland komt dit voor. Volgens de cijfers verdienen vrouwen ongeveer 20% minder dan mannen. Goed, dit wisten we al. Maar dat is niet alles. Volgens de documentaire die ik heb gezien, betalen vrouwen meer voor producten dan mannen voor vergelijkbare producten. Tijd voor een onderzoekje.


Het leven is duurder voor vrouwen

Ik stuitte op een artikel van het AD van eind 2015. Het probleem dat vrouwen meer betalen dan mannen geldt niet alleen voor Duitsland. Uit een onderzoek dat is gehouden in New York kan dezelfde conclusie worden getrokken:
Stuur mannen naar de stomerij

In de documentaire kwam een deskundige aan het woord die heeft onderzocht of de samenstelling van de producten misschien verschilden. Conclusie: nee, de producten zijn hetzelfde. Vreemd toch? Ook werd er een voorbeeld laten zien van een stomerij. Een man bracht een blauw overhemd naar de stomerij en moest hier 2.50 euro voor betalen. Daarna ging een vrouw met hetzelfde overhemd naar dezelfde stomerij. En wat schetst de verbazing? De vrouw moest 3.50 euro afrekenen.


En koop mannenartikelen...

Een winkelier die deze prijsmethode hanteert, zegt in de documentaire het volgende: “Vrouwen zijn bereid om meer voor een bepaald artikel uit te geven.” Tja, en zo zit het. Wat vraag je voor een product? De hoogste prijs die je ervoor kunt krijgen. Is het eerlijk? Totaal niet. In veel landen werkt dit zo, je moet als vrouw dus goed opletten wat je voor een product moet betalen. En misschien moet je als vrouw dan gewoon maar een blauw scheermesje kopen...


Serge