Linked-In icon Zeno Software
icon voor menu
Blogterug
Begeleidend plaatje
27-09-2016 - Valt het doek voor OpenOffice?

Zoals wel bekend draag ik een warm hart toe aan open source. Als het maar even kan, gebruik ik programma’s en toepassingen die open source zijn. Zo ook OpenOffice, het gratis alternatief voor het Microsoft Office-pakket. Zelf gebruik ik het al jaren en zou ik niet meer zonder kunnen. En ik ben niet de enige. Sinds 2012 is het OpenOffice-pakket maar liefst 160 miljoen keer gedownload. Maar wat schetst mijn verbazing? OpenOffice zit op de wip en het zou heel goed kunnen dat het in de toekomst verdwijnt. Hoe zit dat precies?


Onvoldoende ontwikkelaars

Het bedrijf achter OpenOffice is Apache. Onlangs heeft Apache aangegeven dat er onvoldoende ontwikkelaars zijn met de capaciteit, de kennis en de wil om een bijdrage te leveren aan het OpenOffice-team dat bestaat uit 6 vrijwilligers. De capaciteit van het team is op dit moment ontoereikend om de software te voorzien van beveiligingspatches en bugfixes. Daarnaast is het nu onmogelijk om verbeteringen aan de software toe te brengen, wat wel een wens is van Apache.


Laatste update vorig jaar

Het OpenOffice-pakket is vorig jaar voor het laatst voorzien van een update. Het grootste probleem waar OpenOffice mee te kampen heeft, zijn de veiligheidslekken en het dichten ervan. Zo was er in juli een lek ontdekt en pas een maand later werd er een fix aangeboden. Die overigens ook nog handmatig moest worden geïnstalleerd. Wat open source in het algemeen juist zo aantrekkelijk maakt, is dat bugfixes snel worden uitgebracht en vaak automatisch plaatsvinden. Logisch dat Apache nu twijfelt aan de toekomst van het OpenOffice-pakket.


OpenOffice als vervanger van Microsoft Office

OpenOffice is een volwaardig alternatief voor het Microsoft Office-pakket. Ik merk zelf dat veel mensen huiverig zijn om over te stappen. Dat snap ik wel, het is nieuw en anders en waarom zou je het doen? Nou heel eenvoudig, OpenOffice is een compleet pakket met alle functies die het Office-pakket ook heeft. Je kunt eenvoudig zelf alle updates bijhouden. Als er een nieuwe versie van OpenOffice beschikbaar komt dan kun je je oude documenten gewoon blijven openen. Dit in tegenstelling tot Microsoft Office. En ook niet geheel onbelangrijk... het is gratis. Je bent af van de licentiekosten, je wordt niet gedwongen om een nieuwe versie aan te schaffen, kortom genoeg redenen!


OpenOffice weg, wat nu?

Apache is nu hard aan het zoeken naar een oplossing voor OpenOffice. Of het wel of niet blijft bestaan, is nog niet zeker. Maar het kan geen kwaad om alvast te kijken naar andere opensource-oplossingen. Een veelgenoemd alternatief voor OpenOffice is LibreOffice, dat is ontwikkeld door The Document Foundation. Het grootste voordeel ten opzichte van OpenOffice is dat er veel meer vrijwilligers werken. Zelf werk ik ook weleens met LibreOffice en het is een prima alternatief. Het ziet er mooier uit en is iets meer van deze tijd. We houden de ontwikkelingen zeker in de gaten.