Linked-In icon Zeno Software
icon voor menu
Blogterug
Begeleidend plaatje
13-12-2016 - Nu ook Network Time Protocol (NTP) op de wip

In september schreef ik een artikel over de moeilijke situatie waarin OpenOffice [https://zenosoftware.nl/blog/Valt-het-doek-voor-OpenOffice] zich bevond. Het was toen nog maar de vraag of OpenOffice zou blijven bestaan. Nu bereikt mij weer zo’n soort bericht. Het Network Time Protocol (NTP) zou in zwaar weer verkeren. Wat is NTP precies en wat is er aan de hand? En hoe gaat het nu met OpenOffice? Ik zocht het voor jullie uit.


Wat is het Network Time Protocol (NTP)?


De definitie van Network Time Protocol is volgens Wikipedia: ‘NTP is een protocol waarmee computers, die onderling met elkaar in verbinding staan, hun interne klok kunnen synchroniseren met andere computers.’ NTP wordt voor enorm veel doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld voor agenda-applicaties en tweefactor-authenticatie. Hoeveel devices het protocol gebruiken? Ik heb geen idee, miljoenen, miljarden?


Wat is het probleem dan nu?


Eigenlijk is het probleem van NTP vergelijkbaar met dat van OpenOffice. Er zijn te weinig vrijwilligers die aan het project werken en er ligt te veel werk voor die ene persoon die de leiding heeft, Harlan Stenn. Zo werd er in afgelopen juni een lek ontdekt en werd deze pas in november gedicht. Daarnaast is er te weinig financiële steun voor dit project, waardoor er zware tekorten zijn.


Misbruik van het protocol


Het Network Time Protocol is belangrijk, er zijn heel veel systemen afhankelijk van. Je moet er toch niet aan denken dat er misbruik wordt gemaakt van het protocol? Of nog erger dat het niet meer zal bestaan? Op servers en computers is het cruciaal dat de tijd correct staat ingesteld. Bepaalde processen moeten op een bepaalde tijd in werking worden gezet en als dit niet gebeurt, kan dat echt een ramp zijn. We hebben NTP gewoon nodig met zijn allen.


De tijd moet kloppend blijven


Maar wat nu? We hebben al gezegd dat NTP veel belangrijker voor ons allemaal is dan je eigenlijk zou denken. Hulp is dan ook echt nodig. De Network Time Foundation en NTP zijn dan ook hard op zoek naar zakelijke sponsoren en donateurs. Geld is hard nodig, maar ook vrijwilligers die het project ondersteunen. Hopelijk komt het goed. Net als OpenOffice.


OpenOffice is still alive


Ik had beloofd om nog even terug te komen op OpenOffice. In september schreef ik dat de toekomst van OpenOffice nog niet zeker was. Er was een tekort aan ontwikkelaars met de capaciteit, kennis en wil om een bijdrage te leveren aan het OpenOffice-team. Gelukkig is er goed nieuws, er zijn nieuwe releases van OpenOffice vrijgekomen. Er wordt dus weer aan gewerkt en op de Apache-website staat de volgende mededeling: “We are proud to continue development of one of the most visible and widely used Apache projects." Hopelijk staat er snel ook zo’n mededeling op de website van NTP.


Serge