Linked-In icon Zeno Software
icon voor menu
Blogterug
Begeleidend plaatje
13-01-2017 - Meteen volop aan de bak in januari
Geen ondersteuning meer voor PHP versie 5.5

Januari is druk begonnen voor mij. Ik ben volop bezig met het upgraden van een aantal servers naar een nieuwe versie van PHP. Waarom? Sinds 1 januari jongstleden is de ondersteuning van PHP versie 5.5 gestopt. Dit betekent dat het support stopt en dat er geen beveiligingsupdates meer komen. Omdat ik niet had verwacht dat het support van PHP 5.5 per januari zou worden gestaakt, ben ik volop aan de bak gegaan.


Wat is PHP?


PHP is een zeer populaire scripttaal die wordt gebruikt om op webservers dynamische webpagina’s te creëren. Bij veel webapplicaties ligt PHP aan de basis, zoals bij de CMS’en WordPress, Drupal, Joomla! en Magento. En daarnaast wordt PHP gebruikt voor forums, bulletinboards, wiki’s en blogs. In januari 2013 werd PHP gebruikt voor meer dan 240 miljoen websites en was het geïnstalleerd op 2.1 miljoen webservers.


Pas 2% van de websites gebruikt PHP 7


PHP is populair, dat blijkt wel uit de cijfers hierboven. Ruim 80% van de websites heeft PHP als basis. Op dit moment gebruikt 63% van de websites PHP versie 5.5 of lager. Dat is erg verontrustend, want deze versie ontvangt dus support en geen beveiligingsupdates meer. Het gaat om een bizar aantal websites. Een update naar versie 5.6 of versie 7 (nog beter) is dan ook noodzakelijk. Maar volgens de cijfers is PHP 7 slechts bij 2% van de websites in gebruik genomen.


Aan de bak


Zoals ik al zei, moest ik ook aan de bak. Zelf heb ik eerder al een groot aantal servers geüpgraded naar Ubuntu 16, hierin zit PHP versie 7. Maar er waren ook nog wat servers die op versie 5.5 draaiden. Momenteel ben ik druk bezig om alles over te zetten naar PHP versie 5.6. En waarschijnlijk ben ik klaar als u dit bericht leest en kan ik weer met een gerust hart gaan slapen.


Serge