Linked-In icon Zeno Software
icon voor menu
Blogterug
Begeleidend plaatje
10-02-2017 - Hoe dom zijn jouw wachtwoorden?

Een paar keer per jaar kom je wel een artikel tegen over welke wachtwoorden we gebruiken en hoe snel sommige wachtwoorden gekraakt kunnen worden. Zo viel mijn oog laatst op een artikel van AG Connect met als titel ‘Domme wachtwoorden blijven populair’. Blijkbaar zijn er veel mensen die het gevaar van een ‘dom’ wachtwoord niet inzien en geen moeite willen nemen om hun wachtwoord aan te passen. Maar is dat wel zo slim?


Het meest gebruikte wachtwoord is...


Nog steeds is het meest gebruikte wachtwoord: 123456. Keeper Security onderzocht gestolen data van ongeveer 10 miljoen accounts en hieruit kwam naar voren dat 17% het wachtwoord 123456 gebruikte. Andere populaire wachtwoorden waren 123456789, qwerty en 12345678. Ik ben verbaasd dat dit soort wachtwoorden nog steeds worden gebruikt. Iedereen weet nu toch wel dat deze wachtwoorden binnen een paar seconden worden gekraakt en bovenaan de lijstjes van kwaadwillenden staan?Hackers worden steeds slimmer


Kwamen we een paar jaar geleden nog wel weg met een wachtwoord bestaande uit 6 of 8 karakters, tegenwoordig kun je maar beter kiezen voor minimaal 12 karakters. De technieken die hackers gebruiken, worden steeds slimmer en geavanceerder en de kans dat zij een kort of voor de hand liggend wachtwoord kraken, wordt steeds groter. Heb jij een dom wachtwoord, zoals 123456? Wijzig deze dan meteen! Maar waarin? Ik geef je een aantal tips.


Gebruik een wachtwoordmanager


Een wachtwoordmanager kun je gebruiken om jouw wachtwoorden automatisch te genereren en op te slaan. In een beveiligde omgeving staan al jouw wachtwoorden en zo hoef je nooit meer wachtwoorden te onthouden. Nou ja, eentje dan. Een goed wachtwoord waarmee je in het programma zelf kunt inloggen. Zelf staat mijn wachtwoordmanager in iCloud. Erg handig, omdat ik dan overal en met al mijn mobiele apparaten kan inloggen, zodra ik een internetverbinding heb.


Gebruik een zin als wachtwoord


Zie je het gebruik van een wachtwoordmanager niet zitten? Dan kun je overwegen om een zin als wachtwoord te gebruiken. Losse woorden zijn immers makkelijker te kraken dan een lange zin. Houd rekening met de volgende punten:Pas je wachtwoord aan


Veel mensen hebben geen interesse in wachtwoorden en vinden het maar irritant. Logisch, het kost ook even tijd om het goed te regelen. Het is een terugkerend probleem dat iedereen raakt, dus ik zou echt willen aanraden om je wachtwoorden als serieuze business te behandelen.


Serge