Linked-In icon Zeno Software
icon voor menu
Blogterug
Begeleidend plaatje
12-01-2016 - Flash het einde van een tijdperk
Is het einde in zicht voor Adobe Flash nu Facebook heeft aangegeven over te stappen op HTML5 voor het afspelen van video’s? Eigenlijk wisten we al een tijdje dat Flash niet meer een heel lang leven beschoren zou zijn. De stap die Facebook nu zet, zorgt ervoor dat de ontwikkelingen sneller gaan dan verwacht. Veel meer browsers dan verwacht, kunnen goed overweg met HTML5. Hiermee wordt Flash overbodig en kan het worden uitgefaseerd. Veel bedrijven, waaronder Zeno Software, hebben gewacht op dit moment en zullen in 2016 volledig overstappen op HTML5.

Wat is Flash?

Flash is een computerprogramma dat is bedoeld om websites leuker te maken door middel van animaties, filmpjes en geluiden. Bezoekers die op een website komen waar gebruik wordt gemaakt van Flash moeten een Flashplayer downloaden om de website goed te kunnen bekijken. De software is niet open en dit betekent dat wanneer een programmeur in Flash wil programmeren hij software daarvoor moet kopen.

Bezwaren Flash

De afgelopen jaren zijn er veel bezwaren tegen Flash genoemd, we zetten de belangrijkste op een rijtje:


Elk voordeel heb z’n nadeel

Met Flash is het natuurlijk ook mogelijk om leuke dingen te doen. Veel websites maken gebruik van Flash voor (reclame)banners of interessante animaties. Voor een programmeur is de software soms een verademing; met de standaard uploadfunctionaliteit van HTML kan er maar 1 bestand per keer worden geüpload. Erg onhandig als je een fotoboek wil plaatsen op de website. Met Flash is het mogelijk om meerdere bestanden tegelijk te uploaden. Helaas schuilt daar dan ook gelijk het gevaar in. Omdat Flash zo makkelijk bij de bestanden kan komen, kan dat ook bij bestanden waarvan je dat niet wilt. Zonder dat je het weet!

Van Flash naar HTML5

Veel websites hebben jarenlang op Flash gedraaid, omdat Flash goed werkte en ook omdat er niet veel goede alternatieven waren. Flash had het voordeel dat het direct vrijwel overal werkte, de plugin was bijna overal beschikbaar. Maar er was ook een groot aantal websites en programmeurs die met smart zaten te wachten op een nieuwe mogelijkheid om volgens standaarden veilig met multimedia op websites te kunnen omgaan. Met HTML5 lijkt nu de beste oplossing te zijn gevonden. Behalve het weergeven van spelletjes is bijna alles te doen met HTML5 en zal het een hoop irritaties wegnemen. We kunnen vol gebruik gaan maken van de voordelen van HTML5, waaronder: flexibele indelingen door het gebruik van blokken, geschikt voor mobiele telefoons en tablets, nooit meer programmeren voor verschillende platforms (1x ontwikkelen is genoeg) en efficiënt gebruikmaken van de ruimte. Wij kunnen ons werk beter doen en onze klanten krijgen een beter product.

Volgende keer gaan we uitgebreider in op de mogelijkheden van HTML5. Wilt u nu al meer weten? Neemt u dan contact met ons op.