Linked-In icon Zeno Software
icon voor menu
Blogterug
Begeleidend plaatje
27-11-2015 - 7 Redenen om voor open source te kiezen

Open source is computerprogrammatuur waarvan de broncode openbaar is. Doordat de broncode openbaar is, kan deze altijd worden ingezien en ook worden aangepast. Dit in schril contrast met closedsourcesoftware, waarbij de broncode niet inzichtelijk wordt gemaakt voor de gebruiker. Het grote nadeel daarvan is dat de gebruiker totaal afhankelijk is van de leverancier van de software en dat hij daarnaast bijvoorbeeld niet kan controleren wat er met zijn gebruikersgegevens wordt gedaan. Bij deze een kort pleidooi voor het gebruik van opensourcesoftware.


Grootste voordelen van open source

Zeno Software maakt op twee manieren gebruik van open source: het operating system (OS) dat we gebruiken is open source en daarnaast is ook onze administratie-software gebaseerd op open source. We hebben een aantal belangrijke voordelen van open source op een rijtje gezet:

  1. Broncode is openbaar, dus u kunt alle code (en dus ook eventuele afwijkende constructies) inzien. Daarnaast is het mogelijk om de code aan te passen, zodat het aan eigen wensen voldoet.
  2. Geen licentiekosten, dus in de basis voordelig.
  3. Systemen zijn goed uitgedacht en worden uitgebreid getest voordat ze worden uitgebracht. Dit is onder andere mogelijk door de gigantische opensourcecommunity bestaande uit softwaredevelopers en programmeurs. Bij bijvoorbeeld Microsoft zijn er toch vaak geluiden dat de 1e versie niet goed functioneert. Veel mensen kopen dan ook nooit een eerste versie van Microsoft, maar wachten tot er een stabielere versie draait. Dat is bij open source niet nodig.
  4. Updates en nieuwe versies: er zijn sowieso regelmatig updates voor nieuwe features, maar ook bij bugs of beveiligingsissues komt de opensourcecommunity over het algemeen snel met updates.
  5. Compleet softwarepakket: onderdelen die niet goed functioneren, worden vrijwel meteen bijgewerkt.
  6. Minder impact vervangen hardware: nieuwe hardware stelt vaak nieuwe eisen aan het OS en andere software. Omdat de opensourcecommunity zeer regelmatig met updates komt, zijn deze nieuwe eisen al toegevoegd. Dus zodra er nieuwe hardware is aangeschaft, hoeft er alleen maar een nieuw OS te worden gedownload.
  7. Open source biedt prima alternatieven voor Microsoft-programma’s. Zo is OpenOffice een uitstekend alternatief voorde hele Microsoft Suite. Sterker nog, omdat OpenOffice regelmatig nieuwe versies uitbrengt die compatible zijn met de nieuwste versies van andere programma’s, zoals Word, kunt u alle bestanden openen. Dat is bij Word wel anders, dat komt meer in de buurt van een gijzeling: zonder nieuwe versie te kopen, is het niet meer mogelijk te communiceren met de rest van de wereld.


Open source is het advies

Begin november kwam in het nieuws dat het Europees Parlement (EP) pleit voor opensourcesoftware. Door het openbare karakter van open source ziet het EP het als een veiliger alternatief voor closedsource. Ook wij raden onze klanten het gebruik van open source aan. Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op.