Linked-In icon Zeno Software
icon voor menu
5.7 Inlezen bankbestanden
Met de optie "Inlezen bankbestanden" kunnen MT940- en CAMT053-bestanden ingelezen worden in een opgegeven dagboek.
Deze bestanden zijn te downloaden via internetbankieren van de betreffende bank. Onze voorkeur gaat uit naar het formaat MT940.

Het selectievenster voor "Inlezen bankbestanden" is te zien in fig. 1.

fig. 1

Zorg er voor dat het bankbestand alleen mutaties bevat die aansluiten op de bestaande boekstukken in het bankdagboek. Dit kan door te kiezen voor "Alle transacties vanaf vorige download" of door de juiste datum-selectie hiervoor te gebruiken.
Na bevestigen van het selectievenster wordt het IBAN-nummer die in het bestand staat vergeleken met het IBAN-nummer die bij het dagboek is ingevoerd. Ook wordt het beginsaldo in het bestand vergeleken met het huidige saldo van het bankdagboek.Er volgt een foutmelding als deze niet overeen komen.

Ook wordt gecontroleerd of er een "standaard'-rekening is opgegeven bij het onderdeel "Rekeningcodes". Op deze rekening worden alle bedragen geboekt die niet op een andere manier geplaatst kunnen worden.

Na succesvol inlezen volgt een lijstvenster met de net ingelezen bankboekstukken, zoals te zien in fig. 2. Deze kunnen dan gecontroleerd en/of aangepast worden.

fig. 2

De tabel 'Rekeningcodes' kan gebruikt worden om terugkerende boekingen automatisch van de juiste rekening te voorzien. In fig. 3 is het wijzigvenster voor Rekeningcodes te zien.

fig. 3

Bij het inlezen van het beankbestand wordt gecontroleerd of de waarde van 'Zoekcode voor bankbestanden' voorkomt in de tekst van de regel. Als dit zo is dan wordt de rekening gevuld met de waarde van de Rekeningcode. Is er ook nog een waarde ingevuld bij 'Zoekcode 2 voor bankbestanden', dan moet deze ook in de tekst voorkomen. Verder kan bij de Rekeningcode een Boekingtype (Standaard/Kosten/Baten) opgegeven worden. Deze wordt dan ingevuld bij het veld 'Type' van de boeking. Dit kan gebruikt worden om bijv. terugkerende betalingen van het juiste type te voorzien. Bij kosten of baten wordt dan standaard 'Hoog BTW' ingevuld.
Dit soort boekingen moet dus wel altijd gecontroleerd worden voor de juiste BTW-code en het juiste BTW-bedrag!