Linked-In icon Zeno Software
icon voor menu
Blogterug
Begeleidend plaatje
22-03-2016 - De Amerikaanse overheid pleit voor meer open source

Naar aanleiding van de omstreden uitspraken van Snowden een paar jaar geleden, is de Amerikaanse overheid gestart met een nieuw actieplan om de overheid transparanter te maken. Een van die plannen die hieruit voortkomt, is dat het Witte Huis pleit voor meer opensourceontwikkeling. Dit plan is tweeledig: als eerste wil de Amerikaanse overheid reeds ontwikkelde software vrijgeven voor andere ontwikkelaars. En als tweede pleit de overheid ervoor dat 20% van de producten die ontwikkeld gaan worden, open source zijn.


Voordelen van open source

Op het voorstel dat het Witte Huis nu heeft liggen, mag het publiek commentaar geven. Als voordelen draagt de Amerikaanse overheid het volgende aan:




Opmerkelijke keuze van Amerika

Serge Evers van Zeno Software vindt het een goed idee van de Amerikaanse overheid om voor meer open source te pleiten. Maar hij vindt het wel een opmerkelijke keuze: “Amerika staat bekend om zijn lobby-cultuur. Nergens anders ter wereld wordt er zo veel gelobbyd als in Amerika en daar zitten gigantische belangen en bedragen achter. Dat geldt voor de wapen- en medicijnindustrie, maar zeker ook voor de softwarebranche. Het is opmerkelijk dat het Witte Huis nu met dit voorstel komt.”


Open source ook in Nederland?

De deelstaat Bayern in Duitsland is al jaren geleden overgestapt op open source. Het zou goed zijn als Nederland dit idee van Amerika en Bayern een kans zou geven. Serge: “Iedereen kan dan meeprofiteren van software die is ontwikkeld door de overheid. Mooi, want die softwareontwikkeling wordt door de belastingbetaler bekostigd. Ook het feit dat de software in opensourcestandaarden wordt geschreven en daardoor voor iedereen toegankelijk wordt, is natuurlijk een prima idee. Het is toch gek dat ik een e-mail van de overheid krijg met daarbij een Excel-bestand? Ik word dan als burger ‘gedwongen’ om Excel aan te schaffen. Dat is toch absurd?”


Wat gaat Amerika doen?

Serge is benieuwd wat Amerika besluit. Gaan ze echt voor die 20% opensourceontwikkeling? Serge: “Er zijn zoveel positieve kanten aan dit voorstel. Met zijn allen aan iets werken, dat is positief. Anderen kunnen verbeteringen of aanvullingen op de ontwikkelde software aanbrengen. En dat kan de overheid dan ook weer gebruiken. Zo bouw je samen aan goede software en dat komt helemaal ten goede aan het land.”